Getå 100 år 2018 - Hedvig som alternativ (Järnvägsmuseet informerar)

av Arne, Wednesday, August 23, 2017, 20:06 (2409 dagar sedan) @ Niklas Adell

Det du skriver är alldeles riktigt. Det största argumentet för att i första hand förlägga minneshögtiden till Matteus kyrka är dock att den mycket stora och förstås mycket uppmärksammade begravningsgudstjänsten för ett antal av offren vid Getå-olyckan ägde rum där. Sexton kistor fanns i kyrkan - den sextonde med kroppsdelar från oidentifierade döda. Det är lätt att inse vilken, rätt förstått, mäktig och laddad begravningsgudstjänst det var.

Niklas Adell

Jo, jag tycker att det är mycket som talar för valet av Matteus kyrka! Och vill man så kan man dessutom med fördel ha en anslutande minnesceremoni vid den närliggande Norra begravningsplatsen och den där befintliga minnesstenen över de där begravda oidentifierade olycksoffren från Getåolyckan.

Dessutom så är ju själva stenen mycket intressant och imponerande. Över massgraven står nämligen en fem meter hög sten i röd granit från Graversfors, rest av Statens Järnvägar. Graversfors har ju en direkt koppling till järnvägen mellan Norrköping och Katrineholm.

Så vi får hoppas att minnesgudstjänsten med mera kan genomföras som planerat på kvällen den 30 september 2018. Jag har inte hittat något om en eventuell renovering av Matteus kyrka den aktuella tiden när jag googlat på nätet. Det kanske går bra att trots allt hålla minnesstunden på 'rätt' plats så att säga. Vi får hålla tummarna för att det blir så!


Hela tråden: