Telfoni med telefonapa? (Bana)

av Rolf Johansson, Sunday, November 12, 2017, 10:54 (2329 dagar sedan) @ HP

Längs de större järnvägslinjerna fanns normalt flera parallella telefonlinjer mellan stationerna:

* Tåganmälantelefon - en punkt-till-punkt linje mellan de två närmast belägna stationerna som kunde vidarekopplas förbi ev mellanliggande obevakade driftsplatser. Knapptryckning eller vevning på ena stationen ledde till signal i apparat på den andra. Användes, som namnet säger, normalt enbart för tåganamälan och frågor mellan stationerna som rörde tågföringen.

* Ett antal selektortelefonisystem, alltså telefonsystem där alla kan höra alla, men där man med en nummerskiva som genererar pulser kan styra i vilken apparat det ska ringa. Selektorlinjerna sträckte sig normalt över ett längre banavsnitt med flera mellanliggande stationer, t ex Falköping - Nässjö. Normalt skilde man på

** Bantelefon - användes för att ringa mellan banavdelningens olika tjänsteställen + stationerna

** Krafttelefon - som bantelefonen men för eldriftens tjänsteställen

** 1 - 4 parallella linjetelefoner. För samtal mellan alla stationer på sträckan och ofta vidare till tågledaren - det var normalt på någon av dessa man kunde koppla in sig via en telefonpost på linjen. Förutom att vara kopplade till stationerna hade normalt någon av linjetelefonerna också en växelanslutning in i SJ:s privata, rikstäckande telefonnät vid ändpunktstationerna, t ex i Nässjö. På så sätt kunde man även från småstationer som t ex Bankeryd ringa internt på SJ:s egna nät till t ex sovvagnsbokningen i Stockholm.

* Dessutom fanns, främst dragna i kablar, ett antal långdistansförbindelser mellan de nämnda större telefonväxlarna liggande längs banan. Här var det fråga om bärfrekvens- och PCM-system som gjorde att en och samma kabel/trådpar kunde bära många samtidiga samtal.

Vänliga hälsningar
Rolf Johansson
f d Banavdelningens Teletekniska Sektion (Bat)


Hela tråden: