Telfoni med telefonapa? (Bana)

av Per Wirback @, tisdag, november 14, 2017, 13:09 (1077 dagar sedan) @ BM

Vad menas med telefonapa?
Är det den som ser ut som en lur med bakelitskiva?

Det har funnits två typer av "medhavd" telefon, dels "Fältapa", dvs den som är byggd runt en standard miltär fältelefon i en brun bakelitlåda med avtagbart lock (Kallad Fältapa i det militära) som kan hantera både vev och fingeskive signalering, skivan är i dett fall lös och hakas fast på lådkanten. Jämfört med miltärvarianten så är dessa apparater modifierade för selektortelefoni, mest i form av en diod och den speciella stickproppen.

Den andra varianten är en bakelitlur med påbyggd fingeskiva, förvarad i ett läderhölster. Typen är baserad på en tekniker-provtelefon, men som vanligt i selektorvärlden försedd med en linjediod och specialstickproppen.

För Banarbetsgäng etc som även skulle kunna bli uppringad i fält fanns en utbyggd Fältapevariant med en dubbelt så hög låda (två underdelar på varandar) där förhöjningen innehöll en selektortillsats för att mottaga anropen.


Själv använder jag då och då min lur med påbyggd finnegerskiva som tekniker-telefon vid arbeten i selektorsystemet på ULJ.


/Per


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum