Hitlers och Nazisternas specialtåg i Tyskland (Historiskt material)

av Lennart Petersen @, torsdag, mars 08, 2018, 17:12 (820 dagar sedan) @ Lennart Petersen

Hemtjänstaren och undertecknad kom igår kväll att didkutera Hitlers och Nazisternas specialtåg genom Tyskland under kriget, vad hette detta tåg, ena dele lär vara sprängt.

Någon som känner till detta.

Flera höjdare i Nazipartiet som Himmler,Göring,Hitler hade sina egna tåg och även fältmarskalken kunde ha stadståg.
Jag har sett beskrivning av Hitlers tåg och vad jag minns hade det 16 vagnar med lok i varje ände. I de bägge ändarna gick varsin flakvagn med luftvärnsartilleri. F.ö innehöll tåget H:s privata sovvagn, restaurangvagn ,konferensvagnar och sovvagnar för övriga i staben.
Sekreteraren fru Junge beskrev tåget som liknande ett finare hotell fast hon fick aldrig se H:s privata vagn. Hon fick själv bo på tåget ett tag när hon kom till varglyan. Fru Junge jämförde även med Mussolinis tåg som hon tyckte var sjaskigt och nergånget.
Hitlers tåg torde ha använts sista gången när han förflyttade sig till Ardenneroffensiven , tåget avgick då norrut från Berlin för att förvirra för spioner.

Letar lite med Google och fann uppgifter att sista användning var återresan från Adlershof (stabsplats för Ardenneroffensiven ) till Berlin. I Januari sprängdes så Hitlers personliga vagn på order av honom själv, resten av tåget övergick till Himmlers tåg och efter kriget kom vagnarna att användas i vanlig trafik. Det rådde ju en förskräcklig brist på järnvägsvagnar efter kriget.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum