Trevlig film från Malmö Simrishamns Järnväg (Järnväg allmänt)

av Arne, Sunday, April 29, 2018, 22:39 (2160 dagar sedan) @ Kjell Friberg

När man ser filmen med rätt höjd/breddförhållande är den helt OK. Kontrollera att du verkligen har 4/5 och inte exempelvis 9/16 eller något annat vidfilmsformat. Gamla filmer blir helt onjutbara när hela skärmytan utnyttjas för storbildsformat och om man blivit "bortskämd" med detta verkar det riktiga formatet mycket distorderat.

Och hur gör man då för att kunna se den här trevliga YouTube-filmen i rätt format och inte som nu hoptryckt horisontellt i sidled? Som det nu är ser ju filmen ut som när man projicerar en CinemaScope-film utan rätt anamorfisk korrigerande försättsoptik framför projektorns objektivlins. Jag kan inte hitta någon inställning på YouTube-sidan som drar ut bilden i sidled.

Nu talar jag alltså om att kunna se den här svartvita stumfilmen från banan Malmö–Simrishamn 1943 på min dators platta 24 tums LED-skärm. Det kanske går att se filmen via någon YouTube-app på en modern platt-teve där man kan välja olika sidformat och på så vis korrigera för sidfelet. Men hur gör jag alltså för att justera sidförhållandet på filmbilden på min datorskärm? :-)


Hela tråden: