rälsbilar (Fordon: allmänt)

av Dag Bonnedal @, onsdag, januari 07, 2009, 19:25 (4435 dagar sedan) @ Björn Rundqvist

ÖSlJ:s Volvo användes väl rätt sent på HFJ, i annonserad tidtabellssatt trafik, främst på delen Fredriksberg-Neva. Den användes även mellan Hällefors och Fredriksberg på söndagar (tror jag) så slapp man ha ett ånglok för detta.

Skulle det kunna vara så att den inte godkändes för perwsontrafik med framhängda dörrar?

Bilen (bussen?) hade ofta en tillkopplad pytteliten ps-vagn av urgammal typ, en av dessa Värmlandvagnar vars öden har diskuterats tidigare i detta forum och som ursprungligen kom från ngn av "sjöbanorna". Förmodligen med träunderrede. Oklart om ngn pass fick åka i den eller om den bara var för bagage och paket?

En sådan gammal vagn sändes till Lina och stod på en godsvagn i Södertälje. Vet inte vart den blev av, tyvärr bedömdes den inte falla inom ÖSlJ:s intresseområde kanske. Detta hände i början av 60-talet. Synd för det hade kunnat bli ett trevligt litet tåg mellan Mfd och Taxinge.

rnd

Nja, det var Mv. nr. 1 (byggd 1922) som hade släp. Vår är nr. 2 byggd 1934, den har jag inte sett bild på med personsläp.
Alla moderna dressiner har väl byggts efer kravet att alla skall sitta med näsan i färdriktningen och brevid en dörr som det går att hoppa ut genom. När kan den bestämmelsen ha kommit? 50-talet?

DagB


Hela tråden:

 

powered by my little forum