RB-SÄO - särskilt "utfartssignalen visar kör". Försignalen (Signaler/säkerhet)

av Leif B @, söndag, december 16, 2018, 13:03 (336 dagar sedan) @ Överkörmästaren

Råkar någon ha tillgång till RB-SÄO? Jag är främst intresserad av om det går att scanna/fota av sidan med den mycket egna signalbilden som användes vid avgångssignaleringen från Stockholms Östra, där utfartssignalen ju stod utom synhåll från plattformarna.

Visst finns det några på forumet som minns hur avgångssignaleringen på RB fungerade på den tiden? Var det likadant som på SJ:s normalspår?


Vilken tidsperiod menar du?

Under väldigt många år fram till 1997 hade Öst ett reläställverk som var ganska speciellt, dock var själva signaleringen för utfartstågvägarna rätt så ordinär med utfartssignaler (vanliga treskens huvudsignaler som visade två gröna) vid plattformsändarna och vanliga A-signaler som man gav avgång med. Det som var lite speciellt vid utfarten var väl främst den där låga försignalen som stod halvvägs ut på bangården och försignalerade första blocksignalen.

Men det fanns också en speciell handsignal som skulle användas i vissa fall och såg ut som ett "U", men det var väl inte på Öst som den var relevant, i alla fall inte vid normal vänsterspårskörning?

Den låga försignalen var ju lite speciell också genom att den kunde visa "vänta stopp" även om tillhörande huvudsignal (blocksignalen vid stationsgränsen) visade "kör", nämligen om det befann sig ett tåg mellan "försignalen" och huvudsignalen. Man kan t o m fråga sig om den som konstruerade anläggningen såg den som försignal eller som något annat (blocksignal?) för den jag tror inte ens den hade någon svart/vit skärm från början. Utan svart/vit skärm borde ju "grön blink" snarare tolkas som "kör, vänta stopp" som signalerades på samma sätt i blocksignalerna på dubbelspåret från Östra till Roslags Näsby. Å andra sidan hade den ingen röd lampa och kunde alltså inte visa "stopp" och vara slutpunkt för tågväg, så någon riktig huvudsignalen var den ju inte.

Men ett lite underligt "djur" var den allt - kanske Ulf P redan har skrivit om den i något inlägg?


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum