BJ Ds-lok under SJ-tiden (Dr/Dk) (Fordon: lok)

av JanneO, onsdag, januari 16, 2019, 23:54 (538 dagar sedan)

Jag har några detaljfrågor kring BJ Ds-lok under SJ-tiden.

1.Pantografer/Strömavtagare

På bilder har jag sett att alla BJ Ds lok levererades med strömavtagare typ PKB med trissolatorunderställ. Under 1940-talet (innan SJ-tiden) byttes dessa mot en strömavtagare med underställ av tysk typ. Men själva bygeln, av PKB-typ, verkar ha behållits. På många SJ D-lok byttes, i början av 1950-talet, PKB-byglarna ut mot byglar av MK2-typ (med avsmalnande topp). Understället med trissolatorfästerna behölls. På bilder från mitten och från andra hälften av 1950-talet kan man se dessa hybrider.
Enligt bilder på f.d. BJ Ds (SJ Dk) verkar de, under samma tid, ha fått en hybrid med det tyska understället och Mk2-bygel.
Underställ med stående isolatorer började införas vid SJ först under slutet av 1950-talet.

Är det någon där ute som har information om vilka årtal f.d. BJ Ds-lok fick strömavtagarbyglar av MK2-typ på de befintliga underställen av tysk typ?
Var det något Dk-lok (f.d. SJ Ds) som hade PKB-bygeln kvar efter mitten av 1960-talet?

2.Banröjare

Ds-lok verkar ha levererats till såväl BJ som DJ med banröjare av SJ standardtyp. Eller utan banröjare. Av bilder ser det ut som om BJ-loken fick banröjare av liknande typ som SJ lok litt Mg. En särling var Bj Ds nr 207 som hade banröjare som påminner om de som satt på BJ ånglok litt H3s.
En del f.d. BJ ellok litt Ds hade kvar dessa banröjare sin tid ut hos SJ medan andra verkade ha fått dem utbytta mot SJ standard.

Har någon kunskap om under vilken tid BJ Ds (SJ Dk) hade banröjare av typ Mg respektive H3s?

3.Slutsignallykta

SJ D-lok hade inte slutsignallykta vid leverans. Inte ens de första stålkorgsloken. Stålkorgsloken försågs senare med slutsignallykta i B-änden. Så vitt jag kan bedöma från bilder hade de första BJ Ds-loken slutsignallykta i B-änden från leverans. Senare bilder visar att de hade slutsignallykta i såväl A som B ände i alla fall i början av 1960-talet.

Min fråga är: när fick Ds-loken slutsignallykta i båda änderna?


Hoppas att ni finner frågorna intressanta och att någon t.o.m. har svar på dem.

Mvh
JanneO


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum