Före mobiltelefonernas tid (Signaler/säkerhet)

av John T ⌂ @, måndag, februari 11, 2019, 23:00 (550 dagar sedan) @ tobbe

Gissar på att det finns en apparat med endera vev eller fingerskiva som man kopplar in den medhavda telefonluren. Med tanke på storleken på skåpet så tror jag att så var fallet. Har själv en komplett Erikssontelefon i svart bakkelit som har suttit på en stolpe vid Cst spår 10 södra delen och som undertecknad har ringt på till tågx/ fjärren som tågmästare och plins. Denna ersattes i slutet på 1980-talet av en modernare dialogvariant på samma stolpe och den förstnämnde apparaten skänktes till tågbudet Sonny Hultberg vid dennes pension som också hade nyttjat denna till och från. Jag ärvde den sedan efter dennes bortgång.
tobbe

Nej, i boxen på bilden bör det nog inte finnas plats för någon telefonapparat. De lådor som satt/sitter ute vid spåren som innehåller telefonapparater brukar vara signaltelefoner och dessa är större och ser annorlunda ut.

I den aktuella boxen finns det sannolikt ett uttag för medhavd telefon av typ "fältapa" el. dyl. portabel version. Inuti boxen ser det troligen ut som på bilden nedan (exempel från museibanan ULJ, även marknadsförd som "Lennakatten" ). I det uppfällda locket satt det ofta en mindre telefonlista på selektortelefonnummer till de närmaste tågexpeditionerna.

[image]


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum