Autorailer -- DN (Fordon: motorvagnar / dressiner)

av X20 @, lördag, februari 16, 2019, 22:15 (505 dagar sedan) @ Ola Almquist

Någon som kan kolla vad som skrevs om autorailer i DN eller SvD från januari 1949? Det dröjer några dagar innan jag kan ta mig till universitetsbiblioteket.

Sökordet "Autorailer" ger mig två träffar i DNs arkiv:

Den första (omfattande 1/4 spaltlängd) är från 29/1 1949:

Rubrik: "'Autorailer' prövas av järnvägsstyrelsen"

Ingress: "Järnvägsstyrelsen utreder för närvarande om man skall börja använda rälsbilar, dvs. bilar som kan användas både på landsväg och järnväg."

Det berättas att "amerikanerna har konstruerat en till synes mycket god och säker anordning för kombination landsväg-järnväg". Konstruktionen med hydrauliskt manövrerade järnvägshjul men drivande gummihjul även på järnväg beskrivs kort. "Ett par sådana bilar har styrelsen låtit tillverka här i landet, och meningen är att företa jämförande prov med dessa och en från Amerika köpt 'autorailer'". Mest tänks "rälsbilen" vara nyttig för personal- och materialtransporter för underhållsarbeten. Notisen avslutas med meddelandet att "den amerikanska rälsbilen kommer att provköras dels hos elektroingenjören i Göteborg och dels på femte bansektionen i Göteborg t. o. m. mars och sedan t. o. m. maj i Skåne."

Den andra träffen är 14/3 1951, då olyckan i trådstarten refereras i en kort notis (1/8 spalt).


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum