Der Rhein im Rhein (Järnväg allmänt)

av Richard Loe @, torsdag, mars 14, 2019, 20:05 (272 dagar sedan) @ Föreningen K.V.B.J

Kanske lite OT, men det finns vad jag har fått höra en del WW2 vrak som ska haft last i form av järnvägsprylar. Vår ordförande som otaliga gånger berättat om resor till fjärran platser för att idka apparatdykning på gamla vrak berättade följande om dykning på det brittiska fartyget SS Thistlegorm som sänktes i norra Egypten (röda havet) 1941, som bl.a hade en last i form av två st lokomotiv, järnvägsvagnar, bedfordlastbilar och motorcyklar samt stridsvagn.

Läser man på denna hemsida så skall tydligen de båda 126 ton tunga ångloken stått på däck när de tyska bombplanen besköt fartyget vilket bjöd de båda loken på en (luft)-färd i vattnet så de hamnade någonstans jämte skeppet på botten (går att se på en bild på nedanstående sida).
http://www.titanicnorden.com/skepp/thistlegorm.html

Mvh Anders
K.V.B.J

Loken i fråga är ett par LMS litt 8F, och de väger strax över 73t styck. Loken skulle skeppas ut för att stödja brittiska styrkor i Egypten. Totalt 42 lok nådde fram till Egypten. Loken såldes senare till de egyptiska statsbanorna tillsammans med 20 andra 8F lok, och var i trafik till 1963 (tror jag).


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum