Dokumentation om den historiska färgen 'Norrköpingsgult'Edit (Fotografier/bildfrågor)

av Leif B, Wednesday, April 10, 2019, 08:18 (1805 dagar sedan) @ Arne

På 1960- och 1970-talet var väl vagnarna (och bussarna!) snarast ockragula, tidigare har funnits ljusare schatteringar vad jag förstår. Servicevagnarna minns jag mycket väl, gamla "lottor" som väl var ett av flera smeknamn på de äldre tvåaxliga vagnarna, som var helt röda, en spännande kontrast mot driftvagnarna.

Så sent som 1968 på besök hos min mormor på Trädgårdsgatan 21 minns jag hur utanför på gatan vid sextiden på morgonen kom först sopåkaren med häst och flakvagn. Det klappret mot kullerstenarna utanför sitter etsat i minnet. Strax därpå brukade en röd Lotta komma farande, antagligen som skenrensningsvagn.


Jag är lite skeptisk till Wikipedias uppgift om Norrköpingsgult, inte minst eftersom - som Johan påpekar - den gula nyansen på både hus och spårvagnar har varierat betydligt. Det är ju möjligt att wikipedia-författaren har källor för påståendet, och då ger jag mig direkt. Men det finns ingen källhänvisning på just det.

Själv har jag alltid misstänkt att det var AEG som tog med sig den gula färgen hemifrån Tyskland. De flesta tyska spårvägar hade från 1910-talet till ca 1970 en blekgul/elfenben/créme-färg. Jag vet inte vilken färg de hade de allra första åren på 1900-talet, men jag har misstänkt att det då förekom färgstarkare varianter på gult. Men jag har inte hitta något bevis, så det är bara en hypotes. Jag har haft lite svårt att hitta färgfoton på tyska spårvagnar tagna strax före 1904 när spårvägen i Norrköping byggdes...

I Berlin (AEG:s hemstad) fanns det tidigt gula spårvagnar, även om jag inte hittar så klargula förrän några år efter att Norrköpings Spårvägar invigdes, t ex denna från 1910. Jag tror mig dock ha sett en handkolorerad bild av en Norrköpingsvagn i originalutförande som hade mörka fält under fönstren, liksom vagn 2082 på länken ovan.

Museispårvagnar av olika årgångar i Berlin.

Någon som vet mer?


Ja, det vet man klart mer om nu sedan två år tillbaka. Då kunde man nämligen läsa den här nedanstående artikeln från Norrköpings Tidningar, NT. Norrköpings kommun hade tidigare lagt ut ett uppdrag på några färgexperter för att mäta upp vetenskapligt och dokumentera vad som verkligen är färgen 'Norrköpingsgult'. Så här börjar artikeln från NT (nt.se) från den 14 april 2017.

Citat:
Deras projekt: Hitta stans färg

Norrköping går i gult. Inte bara i påsktider. Spårvagnarna och husfasaderna har givit Norrköping sin egen kulör och nu har begreppet "Norrköpingsgult" kartlagts. (slut citat)

Du kan läsa mer om vad man funnit om färgen 'Norrköpingsgult' (den är egentligen fler nyanser av gult) och se bilder från dokumentationen på nedanstående länk.

Citat: "Norrköpingsgult" är ett gammalt och väl inarbetat begrepp. De gula spårvagnarna och den stora mängden gula husfasader, framför allt utmed Strömmen, har begåvat Norrköping med en alldeles egen kulör som saknar motstycke i övriga Sverige.

– Vi har alltid haft den här färgtraditionen i Sverige, men Norrköping är mer gult än andra svenska städer, säger Joanna Pierre som är bebyggelseantikvarie och färgsättare. (slut citat)

Enjoy!

Länken till NT.SE om 'Norrköpingsgult'

Det är säkert en mycket intressant artikel, men tyvärr kräver NT att jag ska bli prenumerant för att få läsa den. Ditt citat ovan säger ju dock spårvagnarna (och husen) har gett begreppet "norrköpingsgult", inte att spårvagnarna fått sin färg från "norrköpingsgult". (Om det står nåt annat i själva artikeln, kan jag ju tyvärr inte läsa.)

Så här står det i "Gula faran - Spårvägen i Norrköping 75 år", Forsström och Hägglund, 1979: "Den 7 november 1903 kunde norrköpingsborna för första gången beskåda vagn nummer 1 - inte blå till färgen som många önskade, utan målad ockragul, inspirerad närmast av tyska spårvagnar. Långsidorna under regnlisten var ljust gula och försedd med firmabeteckningen "NORRKÖPINGS SPÅRVÄGAR" samt vagnsnumret i blått".

Edit: jag ska passa på att dementera mitt påstående om mörka vagnssidor. I boken finns ett fint leveransfoto av vagn 2 och där framgår tydligt vagnsidan har samma färg som plattformsfronterna. Färgen ser mörk ut men det beror säkert på att bilden är tagen med ortokromatisk film. Så endera minns jag fel eller så har även handkoloristen låtit sig luras av en förlaga på ortokromatisk film.


Hela tråden: