Idag är det Brunels födelsedag (Arkiv/forskning/litteratur)

av Harald, Thursday, April 11, 2019, 22:12 (1813 dagar sedan) @ Sven-Erik B

Idag är det Isambard Kingdom Brunels födelsedag. Han föddes 1806 och avled 1859.
Brunel var ett engelskt universalgeni. Han behärskade Väg- o vattenteknik. Arkitektur. Brobyggnadskonst och skeppsbyggeri.
Han byggde den första tunneln under Themsen för Londons tunnelbana.

Riktigt så var det inte. Han avslutade den första tunneln under Themsen 1843, men då var den en fotgängartunnel. 1865 köptes den av East London Railway och 1869 började järnvägsdriften. Samma är började driften på City & South London, den första tube-linjen, vilken också gick under Themsen.

Historien om East Londons tunnel är rätt intressant. När det gäller lång byggtid och problem slår den Hallandsåstunneln med råge. Bygget började 1802 men fick snart problem. Då inkallade man Richard Trevithick, som rekryterade gruvarbetare från Cornwall för arbetet. 1808 bröt floden in och ödelade arbetena. Bolagets konsulter menade att det var omöjligt att bygga tunneln och projektet lades ned. 1818 hade Marc Brunel, I. K. Brunels far, patenterat en sköld för tunnelbyggning. En av tunnelns förespråkare hörde talas om detta. Ett nytt bolag bildades för att bygga en tunnel i en något annorlunda sträckning och arbetet startade 1825. 1826 blev I. K. Brunel chefsingenjör. Arbetet var inte utan problem. Floden bröt in, pengarna tog slut och tunneln fick öknamnet "The Great Bore". Men 1841 gjorde man genombrottet och den första som passerade genom var Brunels treårige son. 1843 öppnades tunneln för gångtrafik. De ned- och uppfarter som skulle ha gjort det möjligt att köra vagnar igenom var inte byggda, och de byggdes aldrig. Tunneln förblev en fotgängartunnel tills East London Railway tog över. Källa: John R. Day, The Story of London's Underground, London 1972


Hela tråden: