OT SS Mustangernas på tänkta framtid. A29 på Djurgården? (Fordon: motorvagnar / dressiner)

av Leif B @, tisdag, april 16, 2019, 20:46 (689 dagar sedan) @ Anders Sandgren

Konsekvenserna om något tar i blir ju mindre vid lägre hastighet. Dessutom rör sigvagnarna nog litet mer i sidled med högre hastighet.
A31-vagnarna (ex GS) fick inte mötas på Djurgårdsvägen innan man flyttade isär spåren för några år sedan.
A31 är 2.5m breda. Jag tror inte A29 gick på Djurgården på gamla tiden, däremot kunde de nog gå på andra gator bl.a användes de nog som förstärkning till Råsunda liksom alltannatsom rullade. Möjligen på 14E Eriksbergsplan-Telefonplan och Sundbyberg-Telefonplan och omvänt.


Såvitt jag vet så hände det en enda gång att en A29 var ute på Djurgården:
https://www.sparvagssallskapet.se/forum/viewtopic.php?f=17&t=38176&start=20#p33...

Fler bilder från platser där A29 bara var en gång finns (en bit ner) här:
https://sparvagssallskapet.se/forum/viewtopic.php?f=17&t=33967


Som nämnts, så var A29 (och A23, A24, B23 och B24) bredare än innerstadsvagnarna och används helt naturligt på de förortssträckor de var byggda för, för A29:s del 13, 16 och 17 och ibland 14 (sällan? aldrig?) - samt som sagt ovan ibland mot Sundbyberg/Råsunda (15/15E). Jag tror aldrig att de användes i trafik på någon annan linje.

Trots det, hade SS förutseende nog föreskrivit vad som skulle gälla om behov skulle uppstå att åka genom stan. Det kan mycket väl ha hänt, t ex om det blivit växelfel eller något annat hinder i slingorna på Södermalmstorg (Slussen) resp Fridhemsplan. Sedan kunde verkligheten ibland orsaka smärre problem när man gav sig den på att åka överallt: "Vi fastnade i en slirstock när vi skulle runt kv. Kulsprutan och i en trafiksignal i Ropsten men det värsta och ganska oomtalade var att när vi skulle nerför Hammarbybacken så var det tjock svallis över spåret som tog ett bra tag att spetta bort! Tur att vi inte försökte oss på att köra över den och speciellt tack till den observante föraren!"


Det finns också en bild på A29/B29 på Norrhallens gård, något som inte vagnarna var så lämpade för (snäva kurvor). Inte heller Mustanger andra boggievagnar skulle nog åka där.

Det lät så osannolikt, så jag kunde inte låta bli att googla - och mycket riktigt! Här två bilder.

Men längre när på samma sida (här alltså) finns några bilder som bevisar att mitt påstående ovan om att A29 bara var på Djurgården en gång var fel! Extra pinsamt, eftersom jag själv var med den dagen... Dock minns jag inte längre om jag åkte med just det tåget. Det fanns även ett "buggtåg" med SSB 14 på släp i trafik Eriksbergsplan - Djurgården under den allra sista Spårvägens Dag. I varje fall sista just då.


Hela tråden:

 

powered by my little forum