En intressant teori (Historiskt material)

av Ola Ahlström, Thursday, May 02, 2019, 13:33 (1820 dagar sedan)

Köpte idag en bok på ett antikvariat, "Nineteenth Century Railway Carriages" av Hamilton Ellis utgiven 1949. Blev intresserad av boken med anledning av mitt amatörforskande av de äldsta svenska personvagnarna som dels anges som "av Brittisk typ", dels delvis levererades från de Brittiska öarna.

Nu visade det sig efter en snabb genombläddring att boken inte behandlade export till Sverige men väl fanns en intressant uppgift.

Man tar upp att "Chubb och Fry" sökte patent 1866 för "central korridor" för personvagnar men idén slog inte igen av olika skäl. Dock nämner man att konceptet med korridor och övergång till "nästa vagn" blev populärt i Sverige. Detta illustreras med en bild av BJ 1:a klass vagn nr 12. Så kommer ett intressant påstående/teori;

Författaren anger att det fanns flera skäl till att "korridorvagnar" användes i Skandinavien. Ett skulle vara att tåg kunde bli "snowbound" (insnöade) det andra skulle vara att "Sverige var ett av de länder som drack mest alkohol i världen". Därför skulle en korridor med övergång till nästa vagn möjliggöra för en resenär att byta plats/vagn när en berusad resenär hade placerat sig bredvid. Referens för påståendet skulle komma från Mark Twain.

Intressant teori ur en bok skriven 1949.

Ola Ahlström
Malmö


Hela tråden: