En intressant teori (Historiskt material)

av Ola Ahlström, Saturday, May 04, 2019, 11:37 (1817 dagar sedan) @ Christer Brimalm

Referensen till Mark Twain har kanske inte egentligen med Sverige att göra. I en bok med titeln "Innocents Abroad" utgiven 1869 skildrar Mark Twain en resa i Europa och till det heliga landet. I ett avsnitt där han reser genom Frankrike i ett tåg med kupévagnar av dåvarande europeiskt snitt (utan genomgång) tar han upp för- och nackdelar jämfört med "det amerikanska systemet". Bland annat konstaterar han där att om det kommer in en berusad otrevlig person i kupén (i Frankrike)så kan man inte "flytta sig något tjugotal platser bort ifrån vederbörande eller gå över i en annan vagn".

Mark Twain besökte Sverige senare (1899) och det är ju naturligtvis möjligt att han har skrivit något liknande om berusade medresenärer i något annat sammanhang som har koppling till Sverige.

Ovanstående är till del också återgivet i boken jag inledningsvis refererade till något som tyvärr inte framgick tydligt. I boken nämns Twains resa i direkt anslutning till texten om svenskens alkoholvanor men rätt skall vara rätt, Twain syftade på Europa (kontinenten). Även Robert Louis Stevenson refereras till, och då med årtalet 1879, med en berättelse om en amerikansk konduktör som kastat av en berusad resenär från en vagns ändplattform.

Bortsett från detta är de två teorierna som förs fram i boken intressanta, inte minst "alkoholteorin".

Ola Ahlström
Malmö


Hela tråden: