The Elisabethan direkttåg efter kriget på 6,5 tim (Järnväg allmänt)

av Richard Loe @, lördag, maj 25, 2019, 15:36 (240 dagar sedan) @ Christer Brimalm

Senare, på 1950-talet, gick The Elisabethan Express sommartid non-stop London-Edinburgh på 6,5 tim. Det var liksom Flying Scotsman ett tungt expresståg.Det finns en fin film om The Elisabethan på YouTube, som rekommenderas till dem som inte har sett den.Där får man se när personalen går genom korridortendern och hur det gick till att ta vatten i farten.

Att köra så lång sträcka som 63 mil non-stop med ångtåg (längsta non-stop-körningarna i världen)var imponerande, men antagligen minst lika mycket en PR-historia som trafiktekniskt motiverat.

Den allra snabbaste förbindelsen på ånglokstiden mellan London och Edinburgh var inte ett tåg som körde non-stop. The Coronation, under senare delen av 1930-talet, gick på 6 tim jämnt, men gjorde uppehåll en gång i ena riktningen och två gånger i den andra. Detta tåg var dock betydligt lättare än non-stop-tågen.

Elisabethan och Coronation drogs normalt av A4-lok som var en strömlinjeformad vidareutveckling av litt A3.

Nej, det hade inget att göra med någon PR-historia. Tanken var att Flying Scotsman tåget alltid skulle gå vid samma tider och med samma uppehåll i sommar- och vintertidtabellerna, vilket den inte hade gjort innan andra världskriget. Det gjorde att man behövde ett extratåg under sommaren varvid man skapade The Capitals Limited, senare The Elizabethan, som gick non-stop London-Edinburgh.

Under 1948 så tog The Capitals Limited banan över Galashiels och Kelso pga stormskador på ostkustbanan mellan Berwick och Dunbar, vilket gjorde att non-stop distansen blev 653km. Det är fortfarande brittisk rekord.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum