Smalspåriga personvagnar: NVHJ (del 1) - stationsnamnskyltar (Järnväg allmänt)

av Ola Almquist @, Göteborg, tisdag, juni 25, 2019, 17:42 (768 dagar sedan) @ Karlsson

Det räcker med att man tittar på stationshus, ställverk och liknande för att inse att hela NVHJ är ett östgötasmalspår.

Stationsskyltarna är ju ett exempel. Norr om Hultsfred användes plåtbokstäver (bokstäverna i Verkebäck, samt de som tidigare satt i Jenny och Tuna)medan man söderut använde vita skyltar med svart text (typ sådana som finns i Virserum, Klavreström och även på stationshusen på Öland).


Nja... När det gäller skyltning så är det nog SJ som låg bakom mycket. Det vita skyltarna med svarta bokstäver som du nämner var vanliga på de småländska smalspåren, jag hittar inget exempel norr om Hultsfred, däremot var de talrika på VÅHJ, VJ och KBJ. Å andra sidan förekom det även där plåtbokstäver på SJ-tiden, till exempel i Norrhult på fd VÅHJ. Sedan finns det ju en mängd avarter med kvarblivna gamla skyltar och målade skyltar, exempelvis Väderum som har en målad plåt eller Ankarsrum som har målning rakt på fasaden.

De skyltar som var vanliga på bl.a. f.d. VÅHJ, ÖSmJ, KBJ, KTsJ, VJ och ÖJ bör ha satts upp av SJ:s 27 bansektion. De hade oftast belysning.

Väderum och Spångenäs fick lösa emaljerade bokstäver uppsatta under 38 bansektionens tid.

Totebo har en annan modell, uppsatta vid ombyggnaden 1943 - 1944.

Modellen som finns i Norrhult är om jag minns rätt även dessa emaljerade, men mer tredimensionella som andra lösa plåtbokstäver. De är vita med blå kant. Denna modell (eller liknande) finns eller har funnit på flera platser men ganska utspritt, exempelvis Bestorp, Gullringen (?), Ruda, Bjurå. I Traryd har de nyligen återuppsatts men av okänd anledning målats svarta.

M.v.h.
Ola


Hela tråden:

 

powered by my little forum