Tre brandgula i Vara 1984 – mina positiva minnen av X9 (Fordon: allmänt)

av Arne, Monday, July 08, 2019, 14:23 (1725 dagar sedan) @ Gunnar Olson

Att inte du har åkt i X 9 ska du inte vara ledsen för. Jag har åkt EN gång,mellan Hässleholm och Kristianstad och man fick hålla sej i.Vagnen skakade något otroligt i sidled. Det har aldrig hänt varken tidigare eller senare att jag varit glad att få gå av tåget. Resan måste skett antingen slutet 80-talet eller precis i början 90-talet. Minns ej exakt. När skrotade man dessa ekipage?


De hade dåliga gångegenskaper men god sittkomfort.

Jag blir alltid lika förvånad över de negativa kommentarerna om X9:s 'dåliga' gångegenskaper. Speciellt dem från de personer som endast åkt en – eller kanske bara några – tågresor med detta motorvagnssätt och då haft oturen av en något skakig tågresa. Själv åkte jag Paprikatåget, smeknamnet på X9, ett större antal gånger under första halvan av 60-talet mellan Stockholm och Norrköping och jag har uteslutande goda erfarenheter.

Kan det bero på att jag åkte med dessa vackert orangeröda motorvagnar när de var tämligen nya i början av 60-talet och då inte speciellt slitna och nedgångna? I varje fall så är minnena av det här tåget inte negativa. Det var ett bekvämt tåg att åka i och jag uppfattade X9 som ett modernt alternativ till att resa med vanliga loktåg, speciellt sådana tågsätt med gamla järnvägsvagnar före de nya 60-talarna. :-)


Hela tråden: