Vem var Oredson på SJ (Järnvägspersonal)

av Arne, Kungsholmen 王の島, söndag, juli 28, 2019, 15:43 (314 dagar sedan) @ 53 Wadsten

Världsmästarn bor längre upp i landet och jobbade på RB. Westin var chef på godstrafiken i Linköping, samt fd tågledare i Göteborg, vilket jag tvivlar på.

Däremot var vi rörande eniga om vilken "GOD MAT" SJ/TR serverade sina gäster på tågfärjorna,
paradrätten var om jag inte minns fel Kalvfilé Oscar med bearnaisesås, eller Femöring med stekt ägg, nedsköljd med en Dansk Pilsner.

Jag har inte ätit dessa maträtter på Malmöhus-färjan (alltså den klassiska tågfärjan M/S Malmöhus) från Malmö till Köpenhamns frihamn. Däremot har jag ätit frukost ombord. Så jag kan inte kommentera din minnesbild av menyn!

Men en klassisk Kalvfilé Oscar ska inte serveras med bearnaisesås utan istället med choronsås. Det senare är en släkting till bearnaisen men med rödvinsvinäger och tomatpuré inblandad. Sedan ska det förstås vara vit sparris och en stor hummerklo.

Här är det fulla receptet och lite maträttshistoria taget från svenska Wikipedia.
Filé Oscar är skivad kalvfilé som serveras med hummerklokött, vit sparris, choronsås och tryffelskivor.

Anrättningen serverades första gången den 18 september 1897 på Grand Hotel i Stockholm i samband med Oscar II:s 25-årsjubileum som regent. Kreatören bakom rätten var fransmannen Paul Edmond Malaine. Hans mästerverk bestod av kalvfilé på en spegel av choronsås formerade ett O. En tryffelerad hummerstjärt blev kronan på verket och ett par extra tjocka vita sparrisstänger över alltsammans symboliserade den romerska siffran två (II). Detta ihop bildade kungens krönta monogram.

--
/Arne
en Kungsholmsbos syn på den historiska järnvägen
__________________________
「猿も木から落ちる」
(saru mo ki kara ochiru)
"Even monkeys fall from trees"


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum