En okänd generaldirektör vid SJ? (Järnvägspersonal)

av Lennart Petersen @, tisdag, augusti 13, 2019, 16:34 (331 dagar sedan) @ Anders Sandgren

En okänd generaldirektör vid SJ?

Jag har läst J. R. Whitebreads bok ”The Railway Policeman”, George G. Harrap & Co Ltd, London, 1961.

Boken handlar om brott med järnvägsanknytning i Storbritannien.

Ett kapitel har en märklig anknytning till Sverige, ”The Great Gold Robbery”.

De 15 maj år 1855 stals guld värt £14 000 som transporterades på South Eastern Railway. William Tester, anställd på järnvägsbolaget, var tillsammans med tre medarbetare inblandad i en smart kupp, där guld som transporterades från London till Paris stals och ersattes med bly. Stölden upptäcktes inte förrän i Paris.

William Tester försvann med sin andel av bytet till Sverige. När han återvände till England ett år senare arresterades han. Han uppgav då att han under sin tid i Sverige ”took up no less a post than that of General Manager of the Royal Swedish Railways”.

Vid denna tid var det nog lätt att skryta om sina insatser i ett avlägset och för engelsmän obetydligt land, men är det någon som känner till om denne William Tester över huvud hade någon befattning vid något svensk järnvägsbolag vid tiden 1855-1856?


Fast "Royal Swedish Railways" var ju inte SJ utan snarare Köping Hults Järnväg. Hade denna Tester någon befattning inom detta bolag månne?

Finns i vart fall inte omnämnd i den rätt omfattande historiken av KHJ på historiskt.nu. Bolaget had ju i och för sig stark anknytning till England men en grov gissning är väl att dene man helt enkelt ljugit om sina meriter. Kan man det ena så kan man det andra och med den tidens kommunickatipner var det svårt att kontrollera sådana saker.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum