"Höjd öfver hafvet" (Järnväg allmänt)

av Lennart Petersen, Wednesday, August 14, 2019, 02:38 (1715 dagar sedan) @ Lennart Petersen

På stationsskyltarna – i varje all förr i tiden – stod det alltid förutom namnet på järnvägsstationen uppgifter om avståndet i km från Stockholm OCH höjden över havet. Jag kom att tänka på det här när jag såg det intressanta programmet om Hybo station på Statsbanan Ljusdal–Hudiksvall i det klart sevärda SVT-programmet "Det sitter i väggarna" som gick nu på måndag kväll.

Nu till min undring. Att man kan ha haft ett legitimt intresse av avståndet från landets huvudstad kan jag förstå. Men vad finns/fanns det för anledning att ha uppgiften om stationens läge i höjd över havet? På Hybos gamla stationsskylt står det följande info: 386 KM FRÅN STOCKHOLM samt 128 M ÖFVER HAFVET.

Vad var tanken egentligen med att ange höjden över havet i meter? Var det bara för att ha något att fylla ut namnskylten med så att man fick en symmetri i uppgifterna med avståndet till vänster om stationsnamnet i mitten och höjden över havet sedan till höger på skylten?! Eller fanns det någon mer substantiell järnvägsteknisk förklaring om orsaken till m.ö.h.-infon?

undrar den nyfikne järnvägsvännen på Kungsholmen :-)


Det var väl bara allmän kuriosa, även avståndet var väl av rätt ringa betydelse , mer betydelsefullt var nog tidtabellen med hur lång tid resan nu kunde ta. Men det var nog mest statsbanorna som hade uppgift om Stockholm på skyltarna , förutom möjligen SWB och Roslagsbanan(?) hade nog privatbanorna sina egna avstånd och jag tror knappast det stod Stockholm på Västkustbanans skyltar.
Berömd är också Engströms teckning där Kolingen lutar sig ut och konstaterar från stationsskyltens m.ö.h att ”det är mycket ginare sjövägen”

Men man kan ju anta att man även som sagt vinnlade sig om viss symmetri på tavlan så det inte bara tippade över åt ena sidan. Hittar en bild från HNJ och Landeryd där det på vänster sida angavs avstånd till Halmstad, på höger sida avstånd till Nässjö och Falköping och under Landeryd höjd över havet. Men kanske hade det någon betydelse för äldre tiders resenärer att man förflyttat sig inte bara vågrätt utan även i höjd. Åker man alpjärnvägar så kan ju höjdsiffran vara spännande t.ex när man kommit upp på Berninabanans högsta station


Hela tråden: