TV-tips: "Hitler's War Trains" (Historiskt material)

av Lennart Petersen @, fredag, augusti 30, 2019, 17:13 (786 dagar sedan) @ Carl-Erik Olsson

I den engelskspråkiga krigshistoriska TV-serien "Nazi Megastructures" som den senaste tiden går på TV 10 visades i eftermiddags kl 17-18 ett avsnitt med titeln ovan. Visserligen en del mindre vederhäftiga inslag och ibland mindre lyckad svensk textning, sålunda skiljer man t ex inte mellan krigsloken BR 42 och 52, men kan säkert intressera den som är intresserad av ferrovial krigshistoria.
Eftermiddagens avsnitt verkar gå i repris inatt kl 02.00-02.55 och lite senare 06.55-07.50 så det går att se för den intresserade då, såvida man inte helt enkelt har tillgång till kabel-TV eller nåt sånt med inbyggd reprisfunktion och kan se det tidigare.
/CEO

Mycket intressant var det . Hitlers stabståg t.ex, intressant att vagnar finns kvar t.ex restaurangvagnen. Men Hitlers personliga vagn sprängdes på order i Januari 1945. Sekretetaren frau Junge beskrev tåget som mycket elegant och ungefär vad man kunde förvänta sog på ett flott hotell. Hon jämförde med Mussolinis tåg som hon tyckte så direkt sjaskigt ut.
I övrigt beskrivs den enorma utmaningen för DR att sörja för det gigantiska arbetet med transporter till fronten som ju dessutom blev över allt längre avstånd . Bland de få som framförde protester mot judetransporterna till läger fanns generaler, inte så att de på något sätt ömmade för de deporterade men de ansåg att det tog för mycket resurser från krigstransporterna.
Intressant också med det av polska motståndsmän mycket välplanerade attentatet mot just H:s stabståg. Med lite otur och slumpens makt dtabbade det dock ett annat tåg. Utan en försening och omledning annan väg kunde hela världshistorien blivit lite annorlunda.


Hela tråden:

 

powered by my little forum