Fel film? – två olika novellfilmer men samma Eyvind Johnson (Byggnad)

av Arne, Kungsholmen 王の島, fredag, september 06, 2019, 00:47 (310 dagar sedan) @ Bobo L

EN VINTERDAG 1914 - TV-INSPELNING AV EYVIND JONSONS "UPPEHÅLL I MYRLANDET"

Är detta en ytterligare inspelning av "Uppehåll i Myrlandet"? Den version jag sett har Max von Sydow i huvudrollen, och är inspelad på någon station mellan Arvidsjaur och Gällivare. Loket i den filmen är den K-maskin som länge lär ha gått i skopkransväxlingen i Luleå. Den filmen är väl för övrigt inspelad vid nästan samma tid, dvs ca sent 60-tal till mitten av 70-talet.

Huru härmed?

Det är alltså inte samma berättelse 'Uppehåll i myrlandet' av nobelpristagaren år 1974 Eyvind Johnson (som delade priset med Harry Martinson detta år) i de här två filmerna. Dessvärre råder det en viss förvirring på nätet och i våra kära järnvägsforum där man blandar samman dessa två olika novellfilmer från tågmiljön kring Inlandsbanan.

Men novellfilmen 'Uppehåll i myrlandet' regisserad av Jan Troell från år 1965 berättar en helt annan järnvägshistoria än novellfilmen 'Vinterdag 1914' även om denna också är baserad på en novell av samma författare, Eyvind Johnson.

Stationen i den senare novellfilmen från år 1978 är förlagd till den fiktiva stationen 'Myrland' vilket möjligen kan vara en bidragande orsak till 'kontaminasammanblandningen' av de båda svenska novellfilmerna. Denna senare station är i verkligheten stationen Gävunda på en numera sydlig nedlagd del av Inlandsbanan mellan Mora och Vansbro.

På den här länken finns en bild av stationen från år 2009 av fotografen Bengt Gustavsson
Den nedlagda Gävunda station från år 2009

--
/Arne
en Kungsholmsbos syn på den historiska järnvägen
__________________________
「猿も木から落ちる」
(saru mo ki kara ochiru)
"Even monkeys fall from trees"


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum