Ångvagn (Järnväg allmänt)

av Anders Sandgren @, Bredäng, tisdag, september 10, 2019, 13:17 (383 dagar sedan) @ Ted S

HNJ:s ångvagn medverkade på bangården i Landeryd i helgen som gick med intresserade resenärer med ett otal körningar längs spår 1. ---
Palle i Vika närvarande från NJ.:-)


[image]

Här anländer den plattformen i Landeryd efter en utflykt söderut på bangården.
Eget foto i söndags, 8/9-19.

HNJ-ångvagnen är alltid trevlig att se under ånga. Jag var med när den väcktes ur sin törnrosasömn tidigt 70-tal i samband med att den övergått som deposition til donation till dåvarande SSBms (nuv NJ). Den användes på ett antal aktiviteter, bl.a på HNJ's 100-årsjubileum 1982 men även på SJ 125 i Värtan. EFter att antal års stillestånd och renovering så är den åter igång, vilket är glädjande.

SvJM har väl en WAJ-ångvagn som beskrivs i boken "Järnvägsmuseets stjärnor - små berättelser om våra lok och vagnar" tillsammans med en bild på HNJ-ångvagnen (även om det inte framgår av texten).

Ångvagnar var inte helt ovanliga under framförallt 1880-talet, bl.a på ångspårvägarna i Skåne och på OFWJ. Och så hade ju Södra Spårvägsbolaget i Stockholm ångspårvagnar där två sedermera hamnade på Dala Hälsinglands Jvg, den ena som släp utan maskinboggie.
Det fanns ju ett antal mer standardiserade typer som letade sig hit även om ingen var av den typ som trådskaparen hittat.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum