Västra stambanan förbi Sävelången (Bana)

av mamma Ulla, Monday, October 28, 2019, 19:38 (1635 dagar sedan) @ Överkörmästaren

Jag fick idag höra något som lät alltför otroligt för att vara sant. Därför frågar jag det allvetande forumet för att höra om det finns någon sanning i det... :-)

Det som sades, var att Västra stambanans dragning väster om Sävelången berodde på att Nääs fabriker öster om sjön inte ville ha banan för nära. Man var, enligt källan/ryktet, rädd för att arbetarna skulle smita/flytta från fabriksområdet med tåget.

Men, så kan det väl ändå inte ha varit?


Om man någon gång har åkt E20 förbi Sävelången eller tittar på en karta med höjdkurvor, så inser man att det aldrig kan ha varit tal om att dra banan på den sidan.


Men varför förstöra en bra story?

Rent allmänt brukar det ju påstås att järnvägarna sågs som ett hot av de konservativa krafterna på grund av att de bidrog till uppkomsten av en nationell arbetsmarknad. Men detta hot måste ju ha varit värre för jordbruket och det traditionella samhället i övrigt snarare än för de redan existerande bruken.

Enligt vetandets värld i P1 ska det ha funnits farhågor att arbetarna skulle roa sig med att åka runt med tåg hela dagarna istället för att arbeta. Ungefär samma resonemang som ju var för några år sen att om man bygger bredband så kommer folk bara att ägna sig åt att sitta och surfa istället för att göra något vettigt. :)


Hela tråden: