Karlshamnskuriosa (Järnväg allmänt)

av Krister P, Friday, November 01, 2019, 12:16 (1632 dagar sedan) @ Kjell Aghult

III) PLANKORSNING VISLANDALINJEN
Vid km 0.565 fanns plankorsningen Såpebruket, med bevakade grindar. De bevakades dock bara
"efter framställning från Folkets hus". Vilken signalering lokf mötte vid olika tidpunkter nämns inte.

Just vid övergången vid Såpebruket hände det 1949 en kollision med ett tåg draget av det då nya Gt 4046 och en lastbil från Karlshamns Expressbyrå som min farfar ihop med sin brorson ägde vid denna tid.
I en jubileumstidskrift från Expressbyrån står att läsa:

[i]En av företagets lastbilar var 1949 inblandad i en kollision med ett tåg strax väster om Karlshamns centralstation. Krocken var så kraftig att det 40 ton tunga loket slungades av spåret och lastbilen blev ett fullständigt vrak. Loket träffade bilen strax bakom förarhytten och buffertarna trängde in i denna. Som genom ett under klarade sig chauffören, CARLOT SVENSSON, utan allvarligare skador. Han hade fått ett köttsår i pannan och kunde själv kravla sig ur bilvraket. Bilen hade släpats med ett 70 - tal meter.
Järnvägen gjorde vid olycksplatsen en skarp sväng, men lokföraren hade uppmärksammat lastbilen långt innan krocken inträffade. Bilen kom från Bellevue (folkparken) och körde på den föga trafikerade Såpebruksvägen, där korsningen endast var utmärkt med en varningstavla. Signalljus och bommar saknades således.
Som ett kuriosum kan nämnas, att olyckan med tågurspårningen inträffade första dagen Karlshamns nye stationsinspektör MARTIN HJÄLMSTEDT var i tjänst. Han hade just kommit ner till sin station, då olyckan rapporterades och det första stins HJÄLMSTEDT fick göra var att omorganisera passagerarutväxlingen.[/i]

Bilderna är från Expressbyråns arkiv.

[img]https://i.imgur.com/XTneyMp.jpg[/img]

[img]https://i.imgur.com/4pWdw7i.jpg[/img]

[img]https://i.imgur.com/4y4xwm5.jpg[/img]

[img]https://i.imgur.com/FYNOADx.jpg[/img]

Carlot Svensson som körde lastbilen.

[img]https://i.imgur.com/G24TNzm.jpg[/img]


Hela tråden: