ställverk 75 [JZS 750] (Järnväg allmänt)

av Anders Järvenpää, Saturday, November 02, 2019, 11:46 (1630 dagar sedan) @ mamma Ulla

I ställverkssystem JZS 750 var både order och kontrollord (indikeringar) kodade med checkbitar på sådant vis att för att överföra 12 order (order 0 med alla bitar 0 tillkommer) krävdes 8 bitar indelade i 4 huvudbitar och 4 checkbitar. Koden var av hammingtyp (8,4) och varje order förutom order 0 bestod av 4 ettor och 4 nollor.

I utdelsreläsatserna som var av BCH-utförande avkodades ordern med JRF-reläer (AKn) och med ett kontaktträd som var så utfört att ordern inte kom fram till orderreläerna (Bn) om ett bitfel förelåg. Dessutom kontrollerades bl.a. frånslaget av både AK- och B-reläer samt att orderströmbanan fram till B-reläet var hel (telefonreläet Å). I fall frånslagskontrollen indikerade otillbörligt tillslaget relä (exempelvis en falsk kontinuerligt ettställd orderbit) föll ett kondensatorfördröjt viloströmsrelä (RH) som dels inkopplade det mest restriktiva signalbeskedet och dels förhindrade mottagning av vidare order samt inkopplade kontrollord noll (=fel) och larm. RH-relät kunde slås till och blockeringstillståndet hävas med ett särskilt ordermottagningsrelä (H).

I växelutdelsreläsatserna var dessutom extra säkerhet mot otillbörlig växelomläggning införd genom att en omläggningsorder omedelbart måste föregås av en upplåsningsorder och efterföljas av order 0 för att lägga om eller lokalfrige växeln eller återta lokalfrigivningen.

För mer information se beteendebeskrivning av utdelarna till JZS 750 (MI/B 1551-214) samt exempelvis kretsschema MI/B 1911-BCH 161 263 till reläsats HFSA för huvudsignal med försignal.

Kretslösningen och funktionen är väl genomtänkt och representerar den tidens möjligheter på ett utmärkt sätt. Förhoppningsvis har någon tagit vara på en hög utdelsreläsatser och stativmekanik för att exempelvis kunna styra signaler och växlar i en trädgårdsjärnväg med en ordinarie Linux-server på ett finurligt sätt.

Förhoppningsvis har någon tagit vara på källkoden och tillhörande beskrivningar (jag vet var en uppsättning pärmar finns bevarade, men är någon verkligen intresserad av dem?). Det vore intressant att veta mer om hur konstruktionen fungerade mjukvarumässigt och vad en jämförelse med dagens datorställverk skulle visa.

Vi bör hålla i minnet att JZS 750 är världens första processorstyrda signalställverk. Konstruktionen och de kunniga människorna bakom den förtjänar att bli ihågkomna.


Hela tråden: