Alunda den 6/7 1967, bild (Bana)

av johanmmolin @, måndag, november 04, 2019, 21:39 (248 dagar sedan) @ Thomas Helin

En fundering från en annan 55:a.

Såsom redan har skrivits måste första bussen ha byggts som en långfärds- / turistbuss.
Såsom uppvuxen i Motala, och därstädes räknande busspolletter redan från den späda åldern av 13 år, på somrar och helger minns jag mycket väl att Motala Stads Trafik AB hade ett antal bussar med vilka man körde linjetrafik till Linköping och skolturer på vinterhalvåret, och turistresor i Resos regi på somrarna (bussbolaget var f ö samlokaliserade med Reso Resebyrå!). Skolbussturerna var för övrigt linjesatta så att även allmänheten kunde resa med.

Kan det ha varit så att detta koncept användes på andra ställen? Är det f ö SJ-bussar? Visserligen ska man ju vara försiktig med att tolka färgbilder som är 50 år gamla, men är de inte osedvanligt röda?

Att det är avställda vänstertrafikbussar, som använts längre än som var tänkt, för att täcka upp för bussar som byggdes om för högertrafik är väl en rimlig gissning. Det förekom ju över hela landet (f ö även spårvagnar; Norrköping hade ju sina gamla tvåaxliga "mustanger" i drift "to the bitter end" för att ge möjlighet till ombyggnad av sina första boggivagnar från slutet av 50-talet).

Att det är en sommarbild från 1967 ter sig ju också rimligt då, eftersom rimligen såväl skolbusstrafiken är inställd, som sommarturlistan utglesad.

Har förgäves försökt lista ut registreringsnumret på den första bussen.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum