Borlänge? (Fotografier/bildfrågor)

av Bobo L @, onsdag, november 06, 2019, 14:04 (522 dagar sedan) @ Ola Almquist

Jag hittade dessa bilder på A6-lok och undrar om de verkligen är tagna i Borlänge och i så fall var. Den med 1790 bör i så fall vara vid gamla stationen men ur en udda vinkel (jämfört med övriga bilder).

https://digitaltmuseum.se/021017859356/statens-jarnvagar-sj-a6-1790


En fin bild med mycket att begrunda!

1)
Är det ett till Borlänge ankommande eller avgående tåg vi ser? Ankommande, gissar jag.

2)
Var detta ett genomgående spår eller ett stickspår? Jag gissar att vi har Reepbäcken och Dååmnarvet åt vänster, och att loket har skorstenen mot Kryylbo och Lyddviika? Var hade vi då det gamla stationshuset?

3)
Vagn två i tåget har någon sorts galler i överkant av ett par sidofönster. Vad var det för vagn, och vilken funktion hade gallren?

4)
Intressant med en FV2(?) istället för de nästan allenarådande FV1. Ja, det hette ju inte så på den tiden, var det F5a och F5b, eller nått sånt?

5)
Vad är det för lådor som är lastade på resgodsvagnen? De ser plåtklädda ut. Varmcontainers? Kylcontainers? För vilket ändamål?

Plattformstrucken som vi skymtar, var det en el-truck, eller satt det någon förbränningsmotor i den? Vad kan deet i så fall ha varit för motor?

6)
Huset i bakgrunden ser inte ut att vara så gammalt vid fototillfället. Särskilt skorstenen murningsteknik antyder 40-50-tal. Vad var det för byggnad?

7)
Kul med ånglok i skarp tjänst och TV-antenner på samma bild!

8)
Vad hade lokets plogar för kulör? De ser väldigt nymålat svarta ut...

9)
Vindrutetorkare på hyttens frontrutor! Det har jag inte sett förut, eller i vart fall tänkt på.

10)
Precis till vänster om förarhyttsdörren på eldarsidan ser vi vad som liknar någon slags rörkrök. Vad kan detta ha varit?

11)
Framför första drivaxeln ser vi något som ser ut som ett åkfotsteg, men något handtag finns inte. Är det snarare en fånganordning (eller snarare bortstötningsanordning) för det som sitter monterat ovanför (vad är det för något) så att det inte ska ramla ner rakt framför drivaxelns hjul?

12)
Vid de främre åkfotstegen ser vi resultatet av eftertanke, kunskap och omsorg i det att de båda handtagen sitter på olika höjd, med det bakre en halvmeter lägre!

13)
Bakom loket ser vi en stödmur av gjutna betongelement. Dessa kan inte varit så värst uråldriga när bilden togs. Det antyder att spåret vi ser antingen förändrats eller nybyggts inom, säg, 20-25 år före ´fototillfället.

Även den påbyggda kontaktledningsbryggan antyder sent tillkommet spår.


Hela tråden:

 

powered by my little forum