Arkitekt Lyrestad? - fungerande länk (Byggnad)

av Anders Jansson @, tisdag, november 19, 2019, 19:14 (305 dagar sedan) @ Stefan Nilsson

Tack för svaren! Edelswärd låter långsökt, men Adrian Peterson låter intressant (värmlänning och allt! ;-) ). Det jag funderar lite på emot det är dels att bandelen förbi Lyrsta öppnade en hel del senare än övriga VGJ, dels att Adrian P var rätt gammal 1910 när bandelen öppnades (han dog 1912 ~77 år gammal). Men dels kanske han hade ritat stationshusen redan tidigare och dels kanske VGJ återanvände gamla ritningar?

Jag delar dina funderingar vad beträffar rimligheten i att Adrian Crispin Peterson är arkitekt bakom stationshusen i Lyrestad, Hasslerör, Hova och Torved ("nya" stationshuset där). Har inte i nuläget lyckats hitta några säkra källor vad gäller efterfrågad upphovsman. Det är dock känt att VGJ på 1910-talet anlitade Yngve Rasmussen och senare Ernst Torulf för olika byggnader. Den förstnämnde för järnvägshotellet i Nossebro och den senare för nya stationshuset i Göteborg.

Jag håller inte för otroligt att Yngve Rasmussen kan ligga bakom stationshuset i Lyrestad och dess systerbyggnader. Visserligen så avviker byggnadsstilen i hög grad från samme arkitekts alster för bland annat Fryksdalsbanan men det finns vissa likheter med andra byggnader ritade av honom. Detta sagt som ledtråd i vilken riktning det kan löna sig att forska vidare för att nå visshet.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum