Anakronism? (Järnväg allmänt)

av Bobo L, Wednesday, November 20, 2019, 21:08 (1617 dagar sedan) @ John T

SJ-märket ser ju lite konstigt ut. Det brukade väl vara en krönt oval plåt med ett antal vinklar som angav tjänsteställning. F.ö. ser det väl fullt normalt ut. På vad sätt skulle mössan vara gammalmodig? Det verkar i princip vara samma modell som min SS/SL-mössa på 60/70-talen. Man plockade väl ofta ur ringfjädern ur kullen så att den inte såg så stel ut, men med fjädern kvar såg den ut så där.


Det aktuella SJ-märket anges i SJ:s beklädnadsföreskrifter från 1957 som något som kontorsvakter och aspiranter med lönegrad 16 och lägre ska ha i skärm-, båt- och sommarmössa. (För päls- och pälsbåtmössa fanns en annan variant.)
Frågan är väl dock om någon av de nyssnämnda kategorierna någonsin tjänstgjorde som tågklarerare?


Ja, ungefär mina funderingar också.


I övrigt förefaller mössan, inkl. haksnodd, stämma väl med illustrationen i nämnda föreskrift. Det röda bandet har jag ingen direkt åsikt om - såg det inte ut ungefär sådär när det gällde de lägre lönegraderna?

Mössan är med stor säkerhet tillverkad för mycket länge sedan. Senast 60-tal, skulle jag säga. Troligen 40- eller 30 -tal. Det syns på tygets struktur, på stilen, på sömmar och på skärmen. Den är smutsig, bär spår av feta fingrar och säkert fett hår.

Däremot är hakremmen och det röda bandet i princip i nyskick, jag tycker inte de ser ut att vara i äldre utförande som svarar mot min bedömning av själva mössans ålder.

Jämför gärna med bilderna på följande länk:

http://www.postvagnen.com/forum/index.php?mode=thread&id=131540#p131731

Och till slut samma fundering igen, är mössan över huvud taget ett plagg från järnvägens beklädnadsvärld? Nej, är mitt svar.


Hela tråden: