Tankvagnståg på Nynäsbanan 1986, 2 bilder (Fordon: allmänt)

av Micke Carlsson, Wednesday, December 18, 2019, 13:52 (1563 dagar sedan) @ Ulfe

Definitivt Nynäshamn, din bror står vid vägövergången vid vändplanen intill Nynäshamns station. Alla spår på bilden är nu borta, Stockholms hamnar som äger Gotlandshamnen gillar inte järnväg och har aktivt förstört järnvägstrafikmöjligheterna till Nynäshamn för att få bättre plats för bilar.

Bangårdsdelen heter "Banföreningen" eftersom Nynäs Petroleums industrispår ansluter här, i bortänden av bilden. Z65:an är inhyrd av och bemannad av Nynäs Petroleum. Personallokaler för växlingspersonalen fanns fortfarande i lokstallet vid Lövlund, bortanför hamnområdet.

Da-lok i godståget var inte så vanligt vid denna tid, det var oftast Hg-lok på 80-talet men allt som stod ledigt i Hagalund kunde dyka upp. Nynäsbanan har t ex sett Ra-lok i godståg vid några få tillfällen vid just denna tid (sent 80-tal).

Godstrafiken upphörde 1994, dels på grund av en spårbesiktning av Nynäs Petroleums spår som gav i förhållande till nyttan ganska dyra åtgärder, och en 100% prishöjning av SJ G i Norrköping som hade hand om affären i denna trafik. Godset skulle bort, tyckte SJ.

En mindre spårentreprenör som ville åt 43 kg-rälerna i Nynäs Petroleums anläggning tutade i Nynäs P att det var billigare att riva allt och bygga nytt än att laga två växlar som inte klarade besiktningen, så spåren revs ganska snabbt.

1994 fanns bara en "stående" transport, en ensam vagn till Holmsund en gång i veckan. Men flera kunder i Norge låg på väldigt hårt om att få tågtransport så underlaget fanns ändå. Nynäs P hade en väldigt järnvägsvänlig inställning men SJ:s ovilja gjorde det till slut omöjligt. Ambitionen då var att kunna återkomma med tankcontainers när väl hamnen i Norvik byggs, och det gör den ju nu så det ska bli spännande att se om något händer med det. Tyvärr går det ju inte så bra för Nynäs P just nu, men det tar sig väl.

Bilden nedan är på ungefär samma plats, men med färdigväxlat tåg i väntan på avgång till Stockholm.

[img]images/uploaded/201912181251235dfa20cba768e.jpg[/img]


Hela tråden: