JVM verkstadsrapport del 2 (Järnvägsmuseet informerar)

av HP @, måndag, december 30, 2019, 15:47 (98 dagar sedan)

Här kommer del 2 som handlar om vagnar.

Träpersonvagnar

Co4 1275 är nästa större trävagnsprojekt i Gävle, och en undersökning av vagnens skick pågår nu för att skapa en plan hur denna kan göras iordning.

C3c 1683 i Ängelholm, taket börjar bli klart, och en de arbeten är gjort på korgen. Golvmatta är på väg in och interiör målning är påbörjad. Ångvärme och bänkar är sedan två större projekt som återstår.

Ro2a 2702 går stadigt framåt. Utsidan börjar se klar ut och på insidan pågår jobb med kök och inredning. En passande vedspis är anskaffad.

Stålpersonvagnar

So11 2959 är Kulturtågets gamla personalvagn och den gör mycket god tjänst som personalvagn för oss, men korgen är ohjälpigt rostig i nedkanten under fönstren. I vintern är målet att sanera rosten och byta en del plåt, sedan ommålning. Fråga då till alla er på forumet: Vagnen är en fd ACo4/WLABo4/WL11, när den blev specialvagn hette den S8T/S28T/S8TL. Vi valde att kalla den So11 (11 efter WL11) när den blev brun igen. Den har en historiskt korrekt utsida som en sovvagn och det är träfönster (med gummilist) runt om. Bör vi kalla den exvis WLABo4 trots att den har en annan inredning, eller bör den ha en S-litt med hänsyn till insidan?

Co8d 3137 är i behov av nytt tyg på en de soffor. Vi håller på att kolla om vi kan väva upp nytt tyg i rätt model för detta.

Bo5b 3295 kommer målas om under våren och får då gul 1-klassrand och litt Ao15b.

BC2 3566 är inne i verkstaden för en mindre uppfrächning på insidan samt att alla öppningsbara fönster, tas ned och ses över. Detta eftersom de varit igenskruvade och inte gått att öppna, och så kan vi ju inte ha det.

S1 3607 var på lackering i november och ser nu mycket proper ut!

Ro3b 3749 får alla stolar och rullgardiner, samt de roterande omformarna renoverade. Vi ska också försöka sy nya gardiner.

Ao3 3945 har fått alla kommoder (lucka för handfat) i kupéerna renoverade och är nu helt iordning efter en långsam renovering lite då och då.

BF2 4463 avses bli "Hjulanspassad vagn" för rullstolar och barnvagnar samt med WC som går till tank. Om vi får anslag för detta kan arbetet påbörjas 2020.

WL5DE 4639 har fått alla fyra fläktmotorerna uttagna för revision.

Vi planerar att under 2020 bygga Wifi i Sahlins vagn (S1 3607) samt två personalvagnar.

Vi har köpt en vagn av Infranord, OGT 4890M, fd B1 4890. Det är ogrästågets fd personalvagn. Den står just nu i Kristianstad med flyttas till Ängelholm nästa vecka för att sedan komma till Gävle framåt våren.

Godsvagnar

Vi kommer bygga om en vagn till förrådsvagn för Tågtrafiken, och som sådan ska den stå vid stoppbocken vid Fiskeby. Vi klurade ett tag på en plattaksfinka, men har nog svängt lite. Det kan bli en Gbs istället. Syftet är att ha linneförråd, skafferi mm mellan resorna, och den kommer då stå nära där tåget är.

Mvh Henrik Reuterdahl, JVM


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum