Lycksele marknad: underlag för evenemangstrafik? (Järnväg allmänt)

av -ch-, Thursday, February 14, 2008, 05:32 (5888 dagar sedan) @ Olle S

Ett stort evenemang i inlandet varje höst och vårvinter är Lycksele marknad.

Jag är övertygad om att det skulle bli en lyckad satsning för den förening som vågar sig på att marknadsföra och arrangera trafik mellan exempelvis Umeå och Lycksele (och möjligen Storuman) med ett par motorvagnar marknadsdagarna.

Vilken förening kan vara intresserad av att diskutera ett sådant arrangemang? Järnvägsföreningen i Vännäs borde ju ligga nära till hands, men den tycks ha avsomnat för gott? Tacksam för alla svar, idéer och synpunkter.

Arvidsjaurs Järnvägsförening!
från wiki:
Arvidsjaurs Järnvägsförening är en förening bildad 1986 belägen i Arvidsjaur som anordnar div. järnvägsturer i kommunen. Deras lokal är den södra hälften av lokstallet i Arvidsjaur. De är mest kända för deras årliga sommarturer till Slagnäs med ångtåg, drivet av ångloket 1241 av modell E2, byggt 1915, vilket även är det lok som var involverat i "Akkavare-olyckan" 1956, där 16 personer omkom.

På vintern kör även föreningen turer till Jokkmokk för den marknad som har ägt rum där årligen i 400 år. Dessa turer körs med fyra rälsbussar av typen Y7 och Y8.

De hyr även ut trampdressiner, så att man kan cykla en bit längs den för närvarande nerlagda tvärbanan mot Jörn.

Förutom nämnda fordon äger föreningen även bland annat ytterligare ett ånglok av samma typ (E2 1105, byggd 1912), fyra diesellok av typen T21 ( nr. 57, 60, 73 & 101) och en mängd vagnar av olika modeller.


Hela tråden: