Plattformssignal med blinkande sken, femskens dvärgsignal (Signaler/säkerhet)

av Stefan Isaksson, Saturday, January 11, 2020, 14:09 (1561 dagar sedan) @ Ulf Pålsson

2. Det där med ’snett höger’ med det vänstra tilläggsskenet och det (”ordinarie”) nedre högra, det var i sanning mycket märkligt. Det har aldrig visats i Säo, tvärtom har signalbilden ’snett höger’ där alltid varit starkt anknuten till dvärgsignalens utseende med avrundningen till vänster. Det är något skumt med detta, och jag funderar på om teckenförklaringen helt enkelt är felaktig. Varför skulle man i dvärgsignaler med tilläggssken visa ’snett höger’ med andra ljusöppningar än i dvärgsignal utan tilläggssken?

En tänkbar förklaring, om det nu skulle visa sig att förklaringen är korrekt, är att den "ordinarie" nedre högra lyktan i så fall alltid skulle vara tänd. Det borde kunna medföra en viss förenkling i reläskåpet.
Av naturliga skäl kan detta bara göras på dvärgar med extra vita lyktor, och sådana var väl tämligen sällsynta, och om denna udda ogiltighetsignal verkligen fanns så borde den vara angiven som undantag från säo i de lokala bestämmelserna, så om dessa kan uppspåras borde de tjäna som antingen en bekräftelse eller en dementi.

SI


Hela tråden: