Persontåg 4511 - 4512 (Fordon: lok)

av Alex, Friday, January 17, 2020, 13:08 (1558 dagar sedan) @ Besc

Ja, sträckan Vännäs-Ånge är inte så pjåkig om man vill njuta av Norrland. Tyvärr har det för många alltid varit en nattågssträcka men på sommaren var det ju ljust nästan hela natten. Minns bla. en skön resa från Skelleftå till Bollnäs en sommarkväll i slutet av 80-talet med Lapplandspilen från Bastuträsk. Dessutom bekvämt i en 1 kl kupé i en AB8K.

Eller varför inte när Pappa i vanlig ordning överraskade mig med att vi skulle ta en omväg från stugan i fjällen och resa hem via Storuman-Vännäs istället för raka vägen ner från Dorotea via Östersund eller Långsele. Det här var 1965 och vi hamnade till sist på nattåget i Vännäs och lyxade till det att äta middag i restuarangvagnen som hade vita dukar och kypare. Jag minns bl.a. de hisnade broarna över Öre älv.

Kanske också när vi var ett kamratgäng som åkte hem från Umeå i början av 80-talet med 91:an Bottenviken. Nu var det smällkall vinter och från Vännäs och söderut roade vi oss med att hänga ut genom fönstret i den tomma sovvagnakorridoren och se hur Rc-loket attackerade kurva efter kurva men det långa tåget i Norrlandsnatten.


Hela tråden: