En vårvinterdag i Storlien år 1984. (Järnväg allmänt)

av Cargoman, tisdag, januari 21, 2020, 16:15 (38 dagar sedan)

Den tid på året som många norrlänningar tycker bra om är den de kallar för vårvintern, med långa ljusa dagar med sol och snö.
Som förare i Östersund körde jag ofta upp till Storlien med något av nattågen, vistades där hela dagen och återvände hem med något av nattågen.
Här är några inskannade bilder från en sådan dag. Tyvärr har de 36 åren som gått sedan bilderna framkallades gjort att färgen ändrats något och går i violett ton.

Jag ställde undan loket efter att ha kommit till Storlien med tåg 852 eller 874.

[image]

Växling pågår med vagnarna från tåg 9656, som kommit under förmiddagen.
De skulle växlas stationsrätt inför resan till Trondheim, och främst gick denna vagn som konduktören ensam kunde husera i.
Vid denna växling drog man med det ankommande loket ut hela tåget mot norska gränsen, och skjutsade sedan vagnarna tillbaka till olika spår på bangården med hjälp av tablåsignaler. Bästa loket vid denna växling var Dm-loket, med kraft och bra bromsverkan med lokbromsen.

[image]

Lokstallet med den inbyggda vändskivan, den enda i Sverige? Normalt stod där bara Hg-loket som användes till vagnuttagningen till Enafors. Vid växling i Storlien använde man tågloken. Dessutom stod snöslungan där och tidvis även andra arbetsfordon.
Vintertid stallade vi även in Y1 från kvällens tåg 3466 till nästa dags 3465.

[image]

--
Numera Friherre efter 33 år i lokhytten på 29 fordonslittera.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum