DanLink. (Järnväg allmänt)

av Jim Hansson, Sunday, January 26, 2020, 19:01 (1550 dagar sedan) @ Alex

Har för mig att det var en allvarlig incident i radiostyrningens "barndom" med en T44 som växlade just på DanLink spåret i Helsingborg. Stämmer det?

Det stämmer. Så här var det:
Växlarna hade precis satt ombord vagnar på färjan och skulle nu upp från Helsingborg Västra bangård (Hbv) till Helsingborg Godsbangård (Hbgb) med sina två radiostyrda T44:or. Sträckan från Hbv till Hbgb är signalreglerat sidospår. När de får lodrätt i växlingsdvärgsignalen drar båda två iväg. Tyvärr har de valt att inte koppla ihop loken utan kör med en bits mellanrum. Då bär det sig inte bättre än att radioloksoperatören på främsta loket tappar greppet om knapparna på manöverdosan med påföljd att loket nödbromsar. Eftersom lok nummer två inte körs på tillräckligt avstånd så brakar detta loket in i det främsta med påföljd att, i vart fall ett av , loken ser ut som en banan.

De flesta lokförarna var inte förvånade över händelsen. Det här var de första loken i Helsingborg som radiostyrdes och det fanns en strid mellan växlingspersonalen och lokförarna om denna radiostyrning. Det fanns en attityd bland växlingspersonalen att det skulle bli skönt att slippa bromsklotsarna till lokförare, för nu skulle de minsann vissa lokförarna hur man skulle köra lok.
Jim


Hela tråden: