Inspektionsbil smalspår - men var? (Fordon: motorvagnar / dressiner)

av Ulf Diehl, Sunday, March 15, 2020, 12:09 (1475 dagar sedan) @ Ola Almquist

I princip varje svensk privatbana hade en rälsbil för inspektionsändamål i slutet av 1930-talet. De är svårspårbara eftersom de inte räknades med bland rullande material, saknade oftast nummer och var tillverkade på egen verkstad (även om SOEJ verkstad var en storleverantör). SJ övertog de flesta, men passade på att utnyttja gamla nummer (i den mån de fick nummer) och bokfördes oftast bara på det egna distriktet. Hilding Carlsson byggde många för SJ tills SJ utfärdade beställningsförbud för att inte störa rälsbussleveranserna.
För VGJ är det omtalat dels en med nummer, 3P, som var fd GHT tidningsdressin Nash ombyggd Bilägarnas Inköpscentral 1943 med gengas (och t.o.m. besiktigad av VoV). Det finns en bild från Sollebrunn med hustransport (KDAA08125) och det skulle väl vara den som SOEJ 1925 byggde om från VGJs gamla Lundviks ångdressin? Den är märkt 3P under fotsteget. Numret tyder dock att det fanns flera dressiner (?)
Det är dock inte är samma som den Chevrolet 1939 som inköptes för 1200 kr (SEJIF 174/1940) som väl skulle kunna vara bilen på bilden. Kan någon se numret?
Det finns många frågetecken. Rekommenderar den gamla boken "Bilar på räls".
Ulf Diehl


Hela tråden: