Ellok som tema på någon utställning? (Fordon: lok)

av Bengt Österdahl @, Gustavsberg, onsdag, februari 04, 2009, 21:15 (4461 dagar sedan) @ Niklas Bygdestam

Sverige har en lång ellokshistoria. Egentligen har elloken en längre historia och har dominerat det svenska järnvägsnätet mer än ångloken. Fast vissa tycker väl nu att jag svär i kyrkan ;-)

Tänk om man kunde ha någon sorts temadag någonstans med en utställning om Sveriges ellok och elmotorvagnar. Man samlar så många bevarade elfordon som möjligt på samma plats och dessutom visar man också upp det som är i drift idag och givetvis också det allra modernaste som finns. Tänk om man t ex på järnvägsmuseets dag i Gävle i höst kunde ha elfordon som ett tema :-)

Du svär inte alls i kyrkan.

Jag är mer intresserad av ellok än av ånglok, vilket väl till stor beror på att jag är uppvuxen i Örebrotrakten och där var alla linjer elektrifierade tidigt (fd NÖJ undantagen) .

När jag gick i skolan i Örebro (1960 till 1967) vistades jag mycket på Örebro C och där såg jag flera av de ellokstyper som var i drift vid SJ då.

De här är de jag kommer ihåg att jag såg:

Ha
Hb
Hc
Hg
D
Da
Ma
Mg

Dessa såg jag i drift. Eftersom Centrala Verkstäderna låg/ligger i Örebro såg jag ju en del nyreviderade ellok; bland annat Bk (förutom en del av de uppräknade ovanför).

Din idé om en temadag med elfordon stöder jag naturligtvis.

/Bengt


Hela tråden:

 

powered by my little forum