Björn Alnebos Roslagsbanebilder – del 1 (Bana)

av Peter Bolin, Wednesday, March 25, 2020, 00:11 (1097 dagar sedan)

I april förra året gjorde jag ett bildreportage från Eddavägslinjen med anledning av de nya skyltar som har satts upp: Djursholms Ösby–Svalnäs – återbesök.

Jag startade även en tråd på det här forumet: Nyheter längs Eddavägslinjen. Den gav upphov till en mycket givande diskussion som rätade ut ett par av de frågetecken jag hade.

Nu har jag inlett ett samarbete med Björn Alnebo som gett mig tillstånd att publicera hans bilder på webben. Eftersom Eddavägslinjen ligger mig mycket varmt om hjärtat börjar jag med att visa de bilderna, men det kommer mer från Roslagsbanan och andra järnvägar längre fram. Jag har inte sorterat bilderna kronologiskt, men jag tror inte att det är nödvändigt.

[image]
Banavsnitt mellan Djursholms Ösby och Bragevägen ca 1970.

[image]
Hpl. Vendevägen ca 1970. En bild från Näsbyparkslinjen har smugit sig in. Här är det sig ganska likt än i dag.

[image]
Okänd YP gör uppehåll vid Djursholms torg. Jag gissar att året är 1973 när linjen fortfarande hade halvtimmestrafik. Så här många resande var det knappast under perioden augusti 1973–december 1975 när linjen bara hade ett enda ”koncessionståg” om dagen.

[image]
Okänd YP vid Eddavägen. Kan detta vara en bild från den utfärd som SSS gjorde? När ägde den rum? Det kan noteras att infartssignalen visar grönt fastän ett tåg står inne vid plattformen. Är det verkligen i sin ordning?

[image]
Sista tåget till Eddavägen den 31 december 1975 har kommit fram till Eddavägen lastat med tågdiggare. Om jag är rätt underrättad är vagnarna från vänster till höger YP 885, 877, 808, 797 och 796. Kan det stämma?

[image]
Hpl. Eddavägen ca 1970. Hade Eddavägen status som station eller hållplats vid den här tiden?

[image]
Hpl. Germania ca 1970.

[image]
Okänd X3p mellan Djursholms Ösby och Bragevägen ca 1970.

[image]
Okänd X3p mellan Djursholms torg och Germania ca 1970. Motorvagnen passerar strax platsen för den sedan 1924 nedlagda hållplatsen Slottsvägen. Intressant här är den trägångväg som är anlagd till vänster om spåret. En av villorna har en ingång från spåret, så det måste ha varit vägen till den villan.

[image]
Okänd X3p mellan Eddavägen och Vikingavägen ca 1970.

Rättelser av eventuella fel mottages tacksamt. Jag har flera hundra av Björns bilder inskannade, så fortsättning följer.

Hälsningar
Peter Bolin


Hela tråden: