Högtalarutrop Stockholms central. "Stadsbud till spår ...." (Järnväg allmänt)

av Överkörmästaren, Sunday, March 29, 2020, 11:55 (1460 dagar sedan) @ Leif B

Järnvägsmusei vänner och Järnvägsmuseet i Gävle har fått ett antal ljudfiler som Televerket spelade in för SJ:s räkning för Stockholms central. Dessa ljudfiler finns nu att ladda ner på denna webbsida:

http://www.bangardar.se/hogtalarutrop/hogtalarutrop.php

Första kolumnen har länk till ljudfilen i wav-format och andra kolumnen har länk till ljudfilen i mp3-format. wav-filerna är originalet men mp3-filerna är avsevärt mindre. Man kan antingen välja att klicka på länken eller högerklicka och välja "Spara som".

Ljudfilerna får fritt användas. Någon copyright finns sannolikt inte på dessa filer längre.

Av webbsidan framgår namn, tågnummer, tågtyp, destination och avgångstid. Är det någon som har möjlighet att ta reda på ungefär när dessa filer var aktuella, baserat på dåtida tidtabeller? Jag vet tyvärr inte när filerna spelades in.

Med vänlig hälsning
Daniel


Ni har inte fått tag på det klassiska meddelandet "Stadsbud till spår 17 och 18. Stadsbud till spår 17 och 18, norra delen."?

Var detta verkligen ”inspelat” på det sättet? Jag trodde att det var ett improviserat meddelande som fick hojtas ut med nån mikrofon (kanske t o m direkt från plattformen?) när behovet uppstod.


Hela tråden: