70-minuterstrafik! (Järnväg allmänt)

av Gunnar Ekeving, Monday, March 30, 2020, 22:08 (1486 dagar sedan) @ Christer Göransson

Min minnesbild är att det under någon period på helgerna gick 70-minuterstrafik Slussen - Saltsjöbaden resp Slussen - Solsidan - och därmed 35-minuterstrafik på den gemensamma sträckan Slussen - Igelboda. Det borde i så fall vara något av de sista åren med gamla vagnar. Eller minns jag helt fel?


Jag minns också detta från vintern 1974-1975 om jag inte tar fel.

/Christer

ja, så här såg det ut i en tidtabell från 1973:

[image]

Dessförinnan var det sön- och helgdagar 70-minuterstrafik på hela banan, med anslutande tåg på grenbanan. Tidtabell giltig fr o m den 1 juni 1970, men tryckt i mars 1972:

[image]

Nedan vardagstiderna 1970 - 72, huvudsakligen entimmestrafik:

[image]

För de 25 öre TS ville ha för tidtabellen fick man tvåfärgstryck på tjockt papper, till skillnad från SL:s enklare gratisblad ovan. Att TS hade en utförlig och något svårläst tidtabell, med kryss vid alla platser där tåget gjorde uppehåll, berodde förstås på att tågens uppehållsmönster inte var enhetligt, i synnerhet inte på vardagar. Eftersom SL-tidtabellen inte har några anmärkningar om att uppehåll inte görs (förutom vid Erstaviksbadet) för man antaga att det under några år efter SL:s övertagande av banan inte förkom några "snabbtåg" eller andra specialare. I en tidtabell från januari 1975 finns det emellertid några anmärkningar om tåg som "går direkt", liksom om ersättningsbussar för vissa tåg mellan Saltsjöbaden och Igelboda. Det sistnämnda var väl för att med den begränsade och något slitna vagnparken kunna köra tåg där de bäst behövdes, alltså mellan Stockholm och Fisksätra (samt i viss mån Tippen):

[image]
[image]


Hela tråden: