bild 1963, troligen högtalare på stationshusets vägg (Historiskt material)

av Stig Lagergren @, onsdag, april 29, 2020, 09:58 (587 dagar sedan) @ Gunnar Ekeving
Redigerad av Stig Lagergren, onsdag, april 29, 2020, 10:05

En fundering om tyfonerna. I Krampen fanns det mikrofoner vid för- och infartssignalerna för att man skulle höra när tågen blåste tåg kommer och beredd. Men där var ställverket och högtalare inomhus. Kan det vara något liknande här?


Sådana högtalare (för "tågankomsttelefon" ) har nog i allmänhet varit placerade inomhus. I Drevviken fanns för övrigt sedan ca 1952 tågankomstsignal i form av ringklockor som utlöstes av korta spårledningar 1260 meter söder om stationshuset och 1400 meter norrut. Ringklockorna satt på expeditionen. Detta enligt VoV-handlingar Riksarkivet. Järnvägsinspektör Fredrikson hade tydligen vid inspektion av den nya signalsäkerhetsanläggningen haft synpunkter på att tågklareraren hade svårt att hålla koll på när tåg närmade sig.

Jag gissar att högtalarna på stationshusväggen satts upp för att kunna ge information till resenärer om förseningar mm, detta eftersom Drevviken i varje fall i början av 1960-talet oftast var obevakad. Då var det praktiskt om tågledaren eller tågklareraren på bevakad station kunde göra utrop. Djursholms- och Saltsjöbanorna hade liknande anläggningar, som dock omfattade samtliga obemannade stationer och hållplatser, och med lite större högtalartrattar.

Den anläggning i Krampen som jag skrev om hade inget med tågankomstklocka att göra utan var till för att höra tågens ljudsignaler när infartssignalerna stod i stopp. Ringklocka för tågankomst fanns också inne på expeditionen.


Hela tråden:

 

powered by my little forum