Banvallsslänt med mönster (Järnväg allmänt)

av Olof W @, lördag, maj 23, 2020, 10:26 (123 dagar sedan) @ Hans XH Karlsson

Baserat på mina erfarenheter av stenkistor längre söderut så skulle jag gissa att gräs och annan växtlighet har brett ut sig över hela slänten. Dikena finns antagligen kvar men jag skulle gissa att det krävs ett arkeologiskt undersökningsdike eller markradar för att hitta dem.

/Olof


Tack för input. Har du någon idé om hur lång tid som behövs för att mönstret ska döljas?
Jag har intervjuat såväl lokförare som banpersonal i 70-80-årsåldern som har kört eller arbetat på banan sedan slutet av 1960-talet eller början på 1970-talet, alltså ungefär 30-35 år efter banans byggande men ingen kan minnas att de sett eller ens hört talas om detta. I och för sig glömmer ju folk med tiden men är det rimligt att tro att det växt igen redan på 30-35 år?

Tyvärr vet jag inget om hur tillväxten är i dessa västzoner. Det enda jag kan jämföra med är slänten på en motorväg byggd för 20 år sedan i mager småländsk jord. Där går det ganska fort för gräset att bli så högt att det raderar eventuella mönster för den som kör förbi och kombinerat med björksly (som gillar att sticka rötterna i diken) så tror jag ingen skulle notera mönstret efter 35 år.

/Olof


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum