Bostadshus och markeneteri (Järnväg allmänt)

av Rasmus Axelsson ⌂ @, Västernärke, lördag, maj 23, 2020, 19:18 (6 dagar sedan) @ Stig Lagergren

23 maj 1970, gjordes ett "återbesök" i Krampen, som vi flyttat ifrån ca. 10 år tidigare. Nu var stationen öde efter att FJB införts. Även de tre bostadshusen stod tomma så den lilla "byn" var helt avfolkad. Samtliga hus utom stationens tvättstuga skulle inom en snar framtid rivas. Tvättstugan, som också innehöll ett överliggningsrum för vikarierande personal, överlevde tack vare att Forshammars Bergverk behövde ett garage för sin gaffeltruck. Man hade börjat lasta säckar med fältspatsmjöl på pall. Dessa hade tidigare lastats löst i täckta vagnar. Tvättstugan har på senare tid blivit muséum för KUJmf och Rysslägret, som har gjort Krampen lite uppmärksammat i modern tid.
Här är några bilder från besöket.

[image]Det pampiga stationshuset med gt 6265 draget av Du2 598 + 445.


[image]Gt 7226 med Du2 535 + 443 i norra änden av bangården. T.h. syns smalspårsbangården.


[image]Bostadshus 9 B med tre lägenheter. Låg strax norr om stationshuset.


[image]Bostadshusen 263 och 9 A i södra bangårdsänden. 263 närmast, med tre lägenheter, tillhörde banavdelningen och hade tidigare varit banmästarbostad. Hus 9 A tillhörde trafikavdelningen och innehöll fyra lägenheter.

Underbara bilder! För egen del uppskattar jag särskilt bilderna på bostadshusen. Dina foton borde sannerligen bevaras för eftervärlden genom Järnvägsmuséet!

Fanns markenteteriet (hus 12F på denna bangårdskarta) när ni bodde där? Jag har funderat om det var tänkt att försörja såväl järnvägens som skogs- och bergsbrukets personal med förnödenheter.?

--
Rasmus Axelsson, lokförare och byggnadsantikvarie med specialinriktning mot järnvägsbyggnader
»Jag tycker inte om tåg« - jag är intresserad av järnvägar...

www.svartabanan.se
www.brakulturmiljo.se


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum