Nedskärningar i Gävle? (Järnväg allmänt)

av Lennart Petersen, Friday, May 29, 2020, 02:17 (1400 dagar sedan) @ Lennart Petersen

Det speciella med Vasamuseet är att det saknar anslag över statsbudgeten eftersom det normalt går runt på sina besöksintäkter, vilket det inte alls gör nu eftersom det är stängt p g a pandemin. Vasamuseet ligger dock - tillsammans med bl a JVM - inom myndigheten Statens Maritima och Transporthistoriska Museer (SMTM) varför också alla andra museer - och myndigheten centralt - drabbas av att intäkterna minskar. Kulturdepartementet har dock anslagit 319 MSEK i krisstöd till ett antal statligt finansierade museer, bl a Vasamuseet, så det kanske lättar upp situationen - se detta pressmeddelande. Se även SMTM:s information. //Anders, JHRF

Så länge Jvm låg under Trv så fanns ju ett öronmärkt anslag för just Jvm. Även om det gick via Trv så kunde ju inte Trv ändra något på själva anslaget. Men hur är det nu ? Låter konstigt om SMTM efter ett eget gottfinnande skulle ha rätt att omfördela. Det extra anslag som nämns här tycks ju vara öronmärkt för just Vasamuseet.

Ser nu på Svt-text att SMTM kommer att varsla 69 anställda av sammanlagt 270 och dessa varsel kommer att drabba alla museer under SMTM.
Vart nu det bär hän så får vi väl hoppas att de historiska samlingarna hålls intakta för framtiden. Historiskt har ju också JVM klarat sig med långt mindre anställda än dagens men det blir kanske mindre utrymme för renoveringar och att bygga den kommande utställningen.


Hela tråden: