Rotera bilder i bildbehandlingsprogram. (Järnväg allmänt)

av K Lemming, Saturday, May 30, 2020, 22:49 (1420 dagar sedan) @ danielb987

Tack Daniel för bra information, men har jag någon möjlighet själv att påverka, eller är det slumpen som avgör. Harald var det väl som talade om bildbehandlingsprogram. Vad gör då ett sådant åt saken? Han lyckades ju vända bilden rätt/ Hälsningar Sune


Vissa programvaror fungerar, andra inte. Man får testa sig fram till vilka som funkar.

I Windows 8.1 brukar jag dubbelklicka på bilden och får då upp den i Windows fotovisare. Där finns det två knappar för "Rotera moturs" och "Rotera medurs". Jag klickar en gång på "Rotera moturs", avslutar programmet, öppnar bilden igen och klickar sedan på "Rotera medurs" och avslutar programmet på nytt. Då funkar det.

Observera att det inte räcker med att klicka på "Rotera moturs" och sedan direkt på "Rotera medurs" eftersom programmet då inte tror att bilden är ändrad. Du måste avsluta programmet efter "Rotera medurs" så att bilden sparas.

Ursäkta, men vilken nytta gör det att först klicka en gång på Rotera moturs, sen öppna bilden igen och klicka på Rotera Medurs? Då är ju bilden tillbaka till ursprungsläget.

Windows fotovisare roterar väl f.ö bara bilden för hur den ska visas i Windows fotovisare och inte hur den kommer visas vid uppladdning på t.ex forum, vad jag vet så ändrar inte Windows fotovisare exif-infon. Nu har jag dock inte Windows 8 utan 7.

Själv använder jag Photoshop för att rotera bilder (och allt annat bildredigerande), dock kostar Photoshop en del, men gratisprogrammet Gimp är utmärkt att använda till rotering av bilder och massa annan bildredigering.

https://www.gimp.org/

Edit: Ändrat rubrik efter Anders S mycket riktiga påpekande, brukar ha för vana att ändra rubrik men glömde det i förbifarten.


Hela tråden: