Förteckning över tågslag - ytterligare några. (Arkiv/forskning/litteratur)

av S-O Johansson, Sunday, June 07, 2020, 19:30 (1417 dagar sedan) @ Ulf Pålsson

Hej!

Har någon på forumet tillgång till en förteckning över de olika tågtyperna och deras förkortningar (Lt, Pt, Xt, St, Lgt, Xgt etc. etc.) som användes på SJ innan man kollapsade ner dem till dagens tre (Rst, Gt, Tjt)?


Några tågslag som användes i tjänstetidtabeller vid SJ i början av 1960-talet var:
Blt = blandat tåg
Pt = persontåg
Snt = snälltåg
Lgt = lokalgodståg
Dgt = direktgodståg
Fjgt = fjärrgodståg
Mgt = malmtåg
Tjt = tjänstetåg

Det har troligen funnits (även) andra tågslag tidigare.

1965 utgick tågslagen Blt, Dgt och Fjtgt, medan följande tillkom:
Ngt = normalgodståg
Gxt = godsexpresståg

1979, i samband med att tidtabellsboken skull börja framställas med hjälp av ett nytt datasystem, reducerades antalet tågslag till fyra:
Rst = resandetåg
Gt = godståg
Mgt = malmtåg
Tjt = tjänstetåg

1994 utgick tågslaget Mgt.

I Trafikverkets körplaner används fortfarande Rst, Gt och Tjt.

I min tjänstetidtabell för 2 trafiksektionen (Norrköping), från 1936 så förekommer Tomtåg utan förkortning för ett som vi skulle kalla tjänstetåg, tjt, Järna - Nyköping med vagnar till tåg 116. Mellan Kimstad - Norsholm o å körs ett tåg som före tågnummer anges med Lokomotor. Verkar framföras utan vagnar. Senare fick väl ett sådant tåg Z efter tågnummer för att visa att det var lokomotordraget.
Det var ju samma med tåg som framfördes med motorvagn eller rälsbuss. Dessa fick ju X alternativt Y efter tågnummer för att visa vad det framfördes med. Till någon gång i slutet av 40-talet hade dessa tåg även r efter X/Y för att ange att de hade resgodsutrymme men det här kanske hamnar utanför frågan.
Ensamt lok, Ens. lok, fanns väl länge också som tågslagsbeteckning eller?
I min tjänstetidtabell för Västgötasmalspåret, 36 trafiksektionen, förekommer förkortningen Vxlt, Växlingståg, mellan Gbg, Göteborg, och Gbö, Göteborg Östra. Tågen i sin tur hade nummer V1 - V3.


Hela tråden: